2009. január 20., kedd

terfezia vs. mattirolomyces

Anekdota:
Egy jóbarátom felkérésére elmentünk homoki szarvasgombászni. Még a nyáron. Ugyanis szeretne mikorrhizálni csemetéket és ahhoz kellenének jó érett gombák. Kivi már 1 hete nálunk volt, ideje volt, hogy elkezdjen ismerkedni a gombákkal. Kimentünk az egyik kedvenc területemre és elkezdtünk keresgélni. A kiskutya árgus szemekkel nézte, hogy Negro mit is csinál. Azt rögtön levette, hogy ha kaparászik egy kicsit, akkor kap egy kis sajtot...úgyhogy ásott veszettül, mi meg nyomkodtuk a sajtot a szájába. Egy idő után megmutattuk neki, hogy mégis mit kéne kikaparnia és mivel azt hitte megint sajt jön, jól rá is harapott. Gondolom ízlett neki, hisz jó édes :). Ezután már kimondottan a gombát kereste, csak arra kellett figyelni, hogy nehogy megegye. Ezt egyébként a fekete szarvasgombáknál is megfigyeltem. Kimondottan ízlik neki a pl., a téli.
Így ismerkedett meg Kivi a homoki szarvasgombákkal.

Egyébiránt érdekes egy jószág ez a homoki. Már az például, hogy hogy kerülhetett ide... Amerikában (tudomásom szerint) nem találták meg akác alatt, nálunk, míg nem volt akác nem került elő. Hoztuk magunkkal a fákkal vagy már itt volt a Kárpát-medencében, csak a gazdanövényt kellett megtalálnia? Számomra ez rejtély. Ha valakinek van ez ügyben tudomása valami szenzációsról, kérem ossza meg velünk!


Mintha mostanában kezdene fellendülni a felhasználása ennek a "hungarikumnak" mondott gombának. Bár eleink tudhattak valamit, hisz az 1960-as években Szőkéék próbálkoztak a termesztésével. Jó lenne tudni, hogy ezeknek a próba-ültetvényeknek mi is lett a sorsuk. Én is ettem már kókusztekercsben és somlóival is, de tudunk olyan próbálkozásról is, hogy pálinkába kell áztatni.
Sokáig nem volt igazán egyetértés a mikológusok között, hogy melyik nemzettségbe kell sorolni ezt a gombát. Volt Mattirolomyces és volt Terfezia is. Aztán ezeket váltogatták.
Ezt a problémát (és egy csomó mást is) megnyugtatóan rendeztek Thomas LÆSSØE és munkatársai. A mollekuláris biológiai módszerek felhasználásával megalkotott "törzsfá"-n szépen látszik, ahogy elválik a Terfeziáktól a Mattirolomyces.



A rendszertani ellentmondások feloldása most egy forró területe a mikológiának, talán most gyűlt össze annyi adat, hogy azzal már lehet valamit csinálni, bizonyos következtetések levonhatók. Akit esetleg jobban érdekel ez a téma, azokat szeretettel várjuk május 8.-án pénteken a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület előadására, ahol ezzel a témával fogunk foglalkozni.
Ha valaki esetleg a kalapos gombák nevezéktanában bekövetkezett változásokra kivácsi, annak ajánlom figyelmébe Dima Bálint előadását, mely a TIT Zsombolyai úti stúdiójában lesz február 16.-án, 18 órai kezdéssel.

Nincsenek megjegyzések: