2009. március 4., szerda

kalapos

Nyáron a Mátrában kirándultunk és nem titkoltan azért mentünk, hogy vargányát szedjünk. Augusztus eleje nagyon jó volt ebből a szempontból és hamarosan serényen gyűjtöttük is a nyári, bronzos és ízletes vargányákat.


Az egyik dombocska mögött hirtelen rengeteg gyökeres tinórút pillantottunk meg, amit először valamelyik ehető vargányának néztünk, de közelről már csalódottan láttuk, hogy ezek sajnos nem ehetők :(





Az meglepő volt, hogy ennyi gyökeres tinórút látunk, hisz ez a gomba főleg a meszes, meleg, kissé száraz termőhelyek gombája. Hamarosan a kutyák egymás után görgették ki a földből a nyári szarvasgombákat!!



Az köztudott, hogy egyes növények jó jelzői a földalatti gombáknak. Ilyenek pl., a borostyán vagy a szeder. De ugyanilyen jó jelzők lehetnek a kalapos gombák is, mint ahogy az elöbbi történetből is látszik. Már Szemere László is írt arról, hogy pl. nyári vargánya közelében talált nyári szarvasgombát, illetve egyes csészegomba-fajok is "jóbarátai" a földalatti gombáknak.
Ha valakit bővebben érdekel a kalapos gombák és a földalatti gombák közötti kapcsolat, annak javaslom jöjjön le ezen a héten pénteken (február 6.-án) Kismarosra, a DSZE következő előadására, ahol Albert László fogja ezt a témát boncolgatni.

Nincsenek megjegyzések: