2009. április 10., péntek

Egy újramegtalált gomba

Előző posztunkban írtam, hogy elég sok Elaphomyces (álszarvasgomba) fajt találgatunk mostanában, volt is egy pár amiről nem tudtam, hogy melyik. Azóta az egyiket már sikerült meghatároznunk.

Elaphomyces papillatus (ráncos álszarvasgomba)

Az utolsó (általam ismert) dokumentálása a fajnak 1957-ből származik, Szemere bácsi találta Somogyban. Tehát több mint 50 éve nem volt róla adat (gyakorlatilag kipusztultnak volt tekinthető). A gomba a "Malacodermei" azaz a lágy kérgűek csoportjába tartozik. Valóban, a gomba kivülről teljesen úgy néz ki, mintha egy Tuber rufum (rőt szarvasgomba) lenne, alakra, tapintásra még (többé-kevésbé) szagra is erősen emlékeztet rá. A meglepetés akkor éri az embert, ha ketté vágja és a fekete sporatömeg ráömlik kezére.
Borsó-mogyoró nagyságú, kezdetben sárgás, később sötétbarnára színeződik a peridium. A peridium sima, felszínén fekete "pöttyök" láthatók. Ez az egyik határozóbélyeg, amiről egyből fellehet ismerni. Az irodalom szerint az illata az északi kakukkfűre (Thymus serpyllum) emlékeztető, én ezt nem tapasztaltam, de valóban van egy jellegzetes illata.
Spórája kerek, barna, tüskés, léces mintázattal. Az irodalom szerint nagysága 10-19 µm, az általam gyűjtött példányoknak 13-17 µm volt.



Herbáriumunkat átnézve még 2 kapszulát találtam, ami valószínüleg ez a faj lesz. Teljesen más jellegű erdőből kerültek elő, az egyetlen közös jellemző az, hogy mindegyiket tél végén (febr.-már.) találtuk.
Meglátásom szerint egy ritka fajról van szó, ritkaságát jól mutattja, hogy az európai fajokat tárgyaló Funghi Ipogei d'Europa (A. Montecchi, M. Sarasini (2000)) sem közöl róla képet és leírást, bár a határozókulcsában szerepel. Spanyolországból van adat erről a gombáról.
A megfelelő fórumon javasolni fogjuk, hogy a fekete Elaphomycesek mellett a "lágy kérgűek" is megkapják a törvényi védelmet.

Nincsenek megjegyzések: